2019. január 28., hétfő

"A kettős publikáció"...
2003. június 15.

2003. június 4-én, Orbán Viktor véleményével azonosult a Kereszténydemokrata Internacionálé Végrehajtó Bizottsága. A magyar közélet, némi késéssel, nem annyira a volt miniszterelnök nézeteinek tartalmával, mint inkább azzal van elfoglalva, hogy külföldön fejtette ki a véleményét, mintegy "feljelentette" Magyarországot.
Nem mintha nem küzdöttünk volna eleget Orbán Viktor képtelen politikai nézeteivel. Nem mintha nem bíráltuk volna az 1998-2002 közti Fidesz vezette kormányt amiatt, hogy belpolitikai érdekeinek rendeli alá nemzetközinek maszkírozott emberjogi politikáját. Most viszont azért kell tiltakoznunk, mert a mai kormánypolitikusoktól az ellenzéki vezérekig és a civil sajtóban is szinte osztatlanul azt kifogásolják: Orbán külföldön merészelte bírálni Magyarországot. Mintha csak a Kádár-korszak kettős publikációjára való pavlovi reflex indult volna be.
A Nyilvánosság Klub a gondolatok szabad áramlásáról szóló 1974-es Helsinki Egyezményt tartja irányadónak. Hogy egy kijelentés igaz-e vagy sem, független a kinyilatkoztatás földrajzi helyétől.Hogy a tartalma valós-e vagy valótlan: az a tényektől függ. Aki feldarabolja az egyetemes véleményszabadságot hazaira és külföldire, az visszakívánja a vasfüggönyt. Aki pedig a nemzetközi szervezetekben való felszólamlást, hátrébb rangsorolja, mint a hazai fórumokon elhangzott akár hivatalos, akár civil, kül-vagy belföldi személytől származó véleményt, az vagy nem ismeri a nemzetközi tájékoztatás természetét, vagy ismeri nagyon is, de szánt szándékkal soviniszta népbutításra kivánja használni.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete