2019. január 27., vasárnap

A koalíciós média-megállapodásról
1994. november 2.


A kormánykoalíció pártjainak a médiatörvény-javaslattal kapcsolatos minapi megállapodása azt a látszatot kelti, mintha már elhárították volna az összes akadályt a médiumok pluralizmusa elől. A látszat azonban csal. A kimódolt megállapodás nem szünteti meg a Magyar Rádió és a Magyar Televízió monopóliumát.
Pluralizmus csak akkor lesz, ha az országos közszolgálati rádiónak és televíziónak teljesértékű versenytársakkal kell megküzdenie a közönségért. A megállapodás ezzel szemben megelégszik azzal, hogy a lakosság felét - a földi sugárzású műsorok tekintetében - a közszolgálati médiumok kötelező fogyasztására szorítja. A javaslat mindössze egy "fél"-országos frekvencián oldja fel a több mint egy fél évtizede illegálisan fenntartott moratóriumot.
Érdemi verseny híján a Magyar Rádió és a Magyar Televízió a közszolgálatiság követelményének sem fog megfelelni, hiszen a megállapodás óhatatlanul olyan kivételezett csoportoknak kedvez a médiumokban, amelyeknek kifejezett érdekük lesz a politikai status quo fenntartása. Ezt tetézi, hogy a közszolgálati rádió és tévé államtól való függetlensége eleve nem garantálható, ha költségvetési támogatásuk fennmarad, az állami finanszírozás emellett csökkenti az intézmények késztetését a racionális, piaci gazdálkodásra.
A Nyilvánosság Klub a kormánykoalíció megállapodásában nem lát mást, mint a politikusok egyezkedési vágyának megnyilatkozását, ezúttal a média-szabadság rovására.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legyen verseny (Népszabadság)


Népszabadság, 1994. november 14.
Legyen verseny a médiapiacon!
A Nyilvánosság Klub ügyvivői legutóbbi nyilatkozatukban a kormánykoalíció pártjainak médiamegállapodását véleményezve hangsúlyozták, hogy a tervezet nem töri meg a Magyar Rádió és a Magyar Televízió hegemóniáját, s kizárja a magántulajdonosok megjelenését a médiapiacon. Bolgár Györgytől , a Nyilvánosság Klub ügyvivőjétől azt kérdeztük, miért csak most véleményezték a tervezetet.
- Talán még nem késő másfajta érdekeknek hangot adnunk, mert a tévés és rádiós érdekérvényesítés elég erőteljes volt ahhoz, hogy a koalíciós pártok sok tekintetben elfogadják - mondta Bolgár György. Hozzátette: a megállapodással korlátozták a szabad versenyt. A Nyilvánosság Klub mindeddig várt, bízva abban, hogy a médiatörvény minél előbb lehetővé teszi a versenyt. Az ügyvivők szerint külön gondot okoz, hogy a törvény elfogadásának kitolódásával kiújulhat a médiaháború. Ezért a testület tévés és rádiós tagjai is egyetértettek a nyilatkozat kiadásával.