2019. január 27., vasárnap

A közérdekű információk megtagadásáról
1998. augusztus 18.

A nyilvánosság épsége csorbul, a sajtó képtelen tájékoztatási feladatát ellátni, ha a közfunkciók viselői megtagadják a polgároktól a közérdekű információkat. Sem a legfőbb állami adóbehajtó, sem az állami privatizáció főfelelőse nem utasíthatja vissza a társadalom érdeklődését képviselő sajtó kérdéseit, amikor üzleti erkölcsük vagy éppen hivataluk munkája a közfigyelem középpontjába került. Sem az APEH elnöke, sem az ÁPV Rt. vezérigazgatója nem privát személy, akiknek magánügye lehetne nyilatkozni, vagy sem.
Simicska Lajos úr, Gansperger Gyula immáron közfunkciót betöltő személyek. Elvárható tőlük a polgári demokráciák írott és íratlan szabályainak betartása. Ha a szabályokat elmulasztják betartani, akkor az őket posztjukra állító politikusokra száll vissza a felelősség, amiért a közbizalom megcsappan velük és hivatalukkal szemben. Az adófizetők jogkövető magatartása szétzilálódik, az állami vagyon felelős őrzőit pedig úgy kezelik mind partnereik, mind a közvélemény, mintha a privát gazdaság szereplői volnának.
Ha a kormány kerülni kívánja az indirekt állami beavatkozást a nyilvánosságba, utasítania kell tisztségviselőit, hogy nyilatkozzanak saját korábbi üzleti tevékenységükről, és álljanak a közvélemény rendelkezésére hivatalukkal kapcsolatos közérdekű információkkal. Az ugyanis, hogy Simicska Lajos, hacsak tíz napra is, de megtagadja a hivatalával összefüggő információk közlését a sajtóval, sérti a közérdekű információkhoz való hozzáférés alkotmányos elvét és az adatvédelmi törvénybe foglalt rendelkezéseket.
Csak remélni lehet, hogy Simicskáéknak a kormány hallgatásával alátámasztott hallgatása mögött nem az az elképzelés rejlik, amelyre Stumpf Istvánnak, a Miniszterelnöki Hivatal miniszteri rangú vezetőjének minapi nyilatkozatából lehet következtetni. Vagyis az, hogy a kormánylappá előléptetendő Magyar Nemzet lesz a polgárok egyetlen információs forrása a kormány és hivatalai működéséről.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kormányszóvivő: Simicskának válaszolnia kell


Népszabadság, 1998. augusztus 21.
Kormányszóvivő: Simicskának válaszolnia kell

HÍRÖSSZEFOGLALÓNK
Simicska Lajos kötelezettsége, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot minden olyan ügyben, amelyben akár APEH-elnökként, akár magánszemélyként érintett - idézte az MTI Borókai Gábor kormányszóvivő szerdai, a TV 3 televíziós csatorna Hír3 című műsorának adott nyilatkozatát. Borókai a Nyilvánosság Klub keddi közleményére reagált, amely szerint Simicska hallgatásával megsérti az adatvédelmi törvényt és az alkotmányt. A közlemény utalt arra, hogy közérdekű információk elhallgatása miatt bárki bírósághoz fordulhat vagy vizsgálatot kérhet az adatvédelmi biztostól.
A TV 2 Tények című hírműsorában Borókai Gábor elmondta: az APEH új elnöke múlt pénteken foglalta el hivatalát, tájékozódik, és a jövő hét elejétől a sajtó várhatja, hogy Simicska Lajos meg fog szólalni az őt érintő kérdésekben. A Nyilvánosság Klub keddi közleményében a tíz napig tartó hírzárlatot is ellentétesnek vélte a tájékozódáshoz fűződő alapjoggal. Korábban a kormányszóvivő is úgy nyilatkozott, hogy nincs mondandója az ügyről, mert az nem érinti a kormányt.
Kupa Mihály független országgyűlési képviselő, a magyar adórendszer atyjaként ismert egykori pénzügyminiszter a TV 2 Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt mondta: nem ismer Simicska Lajos nevű pénzügyi szakembert. Így fogalmazott: "Az adóhivatal olyan cég, ahol szakember kell vezetőnek, nem politikus, a szakembert úgy értem, aki ért hozzá. Én elég sok időt eltöltöttem a pénzügyekben, tudom, hogy ki ért az adóhoz, ki nem." Kijelentette: Simicska olyan embereket távolít vagy távolított már el, akik Magyarország legjobb adószakemberei.
Eközben további személycserék várhatók az adóhatóságnál. Leváltják többek között az APEH informatikai elnökhelyettesét. A posztra kiszemelt Ferenczy Gábor azonban a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, nem vállalta a kinevezést.
Lemondott Szűcs József , az APEH dél-budapesti igazgatóságának igazgatója, akinek lemondását Simicska Lajos APEH-elnök elfogadta - közölte Nagy József titkárságvezető az MTI-vel . Az APEH közleménye szerint a hivatal elnöke szerdai hatállyal Erdélyi Jánosnét általános igazgatóhelyettessé nevezte ki, és ideiglenesen megbízta az igazgatóság vezetésével. Erdélyi Jánosné egy évvel korábban már dolgozott a dél-budapesti igazgatóságnál, ugyancsak igazgatóhelyettesi poszton. Azt követően a magánszférában helyezkedett el.
Nagy József nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben további vezetőcserék is történnek az adóhatóságnál, s mint mondta, a hivatalban dolgoznak az új szervezeti és működési szabályzaton.
- A hivatal elnöke menedzserszemléletű ember, és ha működési zavarokat tapasztal, akkor azokat orvosolni próbálja - hangsúlyozta a titkárságvezető. Az APEH központjának egy magas beosztású dolgozójától megtudtuk, az új elnök már működése első napján bizalmas írásos utasításban szabályozta a beléptetés rendjét. Ez két személyt - Bokor Pál és Monostori Lajosné volt elnökhelyetteseket - külön név szerint megjelöl mint olyanokat, akiknek belépése az épületbe nem kívánatos.
Az APEH új elnöke a lapunkban megjelent cégügyek miatt került az érdeklődés középpontjába. Cikkeinkben több mint egy tucat vállalkozás történetét írtuk meg. E cégeket a Fideszhez kötődő ismert személyek alapították, csaknem valamennyiben tevékeny szerep jutott Simicskának is. Az alapítóktól a cégek zömét Schlecht Csaba , a - szintén Simicska érdekeltségű - Mahir Rt. alkalmazottja vette át, majd a társaságok fantommá váltak. Tulajdonosként és ügyvezetőként utoljára két személy lelhető fel: a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező Kaya Ibrahim török állampolgár, illetve egy ismeretlen, aki a horvátországi Josip Tot adataival visszaélve szerzett tulajdont.