2019. január 27., vasárnap

A lottófőnyeremény nyerteseinek anonimitásáról
1995. október 10.


A Nyilvánosság Klub a nyilvánossággal való visszaélésnek tekinti a Magyar Televízió Objektív című műsorának október 9-ei riportját, amelyet a lottófőnyeremény nyerteseiről készített. A szerkesztők nem követtek el mindent annak érdekében, hogy a riportalanyok megőrizhessék anonimitásukat. Ezzel nemcsak személyiségi jogaikat sértették meg, hanem kiszolgáltatott helyzetbe is hozták őket. A szenzációs hírekért folytatott versenyfutás nem mentesít a körültekintő szerkesztés felelőssége alól.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kérdések a nyilvánosság határairól (Magyar Hírlap)


Magyar Hírlap, 1995. október
Kérdések a nyilvánosság határairól
Vizsgálat és igazolójelentés
MH-információ
Az adatvédelmi biztos megkezdte az előzetes vizsgálódást az Objektív című tévéműsornak a lottóötösről készített riportja kapcsán. Horváth Ádám, a Magyar Televízió elnöke igazolójelentést kért a szerkesztőségtől. A Nyilvánosság Klub pedig nyilatkozatában a nyilvánossággal való visszaélésnek minősítette az Objektív riportját.
Majtényi László adatvédelmi biztos lapunk érdeklődésére elmondta, hogy előzetes vizsgálódásba kezdett az Objektív riportjával kapcsolatosan. Az esettel és a műsorral kapcsolatosan a nyilvánosság előtt eddig elhangzott érvek sem sajtójogi, sem morális, sem adatvédelmi szempontból nem elfogadhatóak - mondja az adatvédelmi biztos. A közszereplőt is megilleti bizonyos védelem, ám köteles elviselni a nyilvánosság érdeklődését, viszont a sajtószabadság, a sajtó szerepének teljes félreértésére utal, ha egy békés állampolgárt éjjel zaklat a televízió stábja.
A Magyar Televízió elnöke igazoló jelentést kért az Objektív főszerkesztőjétől. Horváth Ádám úgy véli: sem törvény-, sem jogsérelem nem történt, ám tisztázandó, hogy a riport nem sértette-e a közszolgálati televíziózás szakmai, etikai és ízlésbeli normáit. A tévéelnök szerint a bemutatott riport nyílt (és ingyenes) lottóreklámnak is tekinthető, ami egy közszolgálati televíziónál mélységesen elmarasztalható. Emellett a film bújtatott reklámokat (a nyereményért vásárolható villáról, luxusautóról) is tartalmazott. Horváth kifogásolja azt is, hogy a műsor minden bejelentés, magyarázat nélkül három és fél percet késett, márpedig ilyen pontatlanságot egy hírműsor nem engedhet meg magának. Az elnök szerint a riportban elektronikus trükkel elmaszkírozott, ám környezetük számára esetleg mégis felismerhető nyerteseket nem érte jogsérelem, hiszen a nyilvánossághoz maguk járultak hozzá. Felvetődik azonban, hogy az Objektív nek valójában ilyen szenzációk bemutatása-e a feladata. A szerkesztők helyében ő ezt a riportot nem közölte volna - mondta Horváth, aki Bánó András főszerkesztővel alaposan meg kívánja vitatni a problémát végleges álláspontjának kialakítása előtt.
Bánó András tegnap este külföldön tartózkodott, a riportot mindeddig nem látta, ezért egyelőre nem kívánt állást foglalni az ügyben.
S. B. - Szü. L.