2019. január 27., vasárnap

A Nyilvánosság Klub jubileumi közgyűlésének állásfoglalása
1998. december 12.

Az elmúlt napok kormányzati meg nyilatkozásai súlyos aggodalmat ébresztenek a magyarországi sajtószabadság jövőjét illetően.
Orbán Viktor miniszterelnök és Stumpf István kancellária-miniszter többször jelezte, hogy a Magyar Hírlap fölvásárlása, majd a Magyar Nemzettel és a Napi Magyarországgal való összeolvasztása révén, politikai szándékkal, az adófizetők pénzén be kíván avatkozni a magyar sajtópiac szerkezetébe.
Közel egy évtizeddel a rendszerváltás után elfogadhatatlan, hogy a pártállam kormánylapját, Grósz Károly álságos fórumát, a Magyar Hírlapot, amely azóta a piacgazdaság és a demokrácia követelményeinek megfelelően magántulajdonba került, ismét állami tulajdonná és kormánylappá tegyék.
Ugyanígy tarthatatlan, hogy a nagy múltú, ám hosszú ideje veszteséges Magyar Nemzetet, amelyet a Horn-kormány egyetértésével mesterségesen tartott már eddig is életben a Postabank, most a pénzintézet konszolidálása, más, általa finanszírozott lapok megszüntetése után, privatizálás helyett változatlanul az adófizető polgárok pénzén kíván a kormány felszínen tartani.
A sajtó éltető eleme a szabadság és a kritikai szellem. Egy parlamentáris demokráciában egy kormánylap működése eleve kudarcra ítéltetett.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Hírlap írása a közgyűlésről


Magyar Hírlap, 1998. december 14.
A Nyilvánosság Klub kiállt
a Magyar Hírlap függetlensége mellett

Aggódás a szabad sajtóért
A megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő Nyilvánosság Klub hét végi ülésén állásfoglalást bocsátott ki, amely szerint a magyarországi sajtószabadságot veszélyeztetik az elmúlt napok kormányzati megnyilatkozásai. A közgyűlésen meghosszabbították a jelenlegi nyolc ügyvivő mandátumát.
Napjaink valamennyi problémája ellenére le kell szögeznünk, hogy a hazai nyilvánosság plurális, a sajtó szabad - jelentette ki a Nyilvánosság Klub hétvégi ülésén az elmúlt évtizedet értékelve Domány András rádiós újságíró.
Lengyel László politológus szerint újra felértékelődik az írott sajtó szerepe, mert különösen a közszolgálati elektronikus média nem végzi el feladatát. Úgy vélte, kudarcra van ítélve az a törekvés, ami pénzzel és hatalmi erővel próbálja meg átrendezni a sajtón belüli erőviszonyokat.
Az átrendezésnek legalább négy feltétele hiányzik: nincsenek erős konzervatív hagyományaink; kevés a jelentős személyiség a jobboldalon; nem léteznek lelkes csapatokkal rendelkező alkotóműhelyeik és végül képtelenek megszólítani a gazdasági elitet, nem tudnak a vállalati vezetők nyelvén szólni - mondta Domány.
Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap főszerkesztője felszólalásában megerősítette, a lap valóban veszélyben van, s ezért fontos a szakma szolidaritása. Az újság "hírbe hozása" a tervek megvalósításától függetlenül komoly üzleti károkat okozhat, az olvasók egy részét elbizonytalanította, hogy érdemes-e a jövő évre előfizetni, s negatív hatása lehet a hirdetési bevételek alakulására is.
Ugyancsak szombaton nyilatkozott a rádió 16 óra című műsorának a Magyar Hírlap ról Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Elmondta, hogy a kormány programjában ígéretet tett arra, megakadályozza a véleménymonopóliumok kialakulását a magyar sajtóban. Ennek csak a lehetőségét tudja megteremteni, azzal hogy pénzügyileg támogatja a konzervatív lapokat. Időlegesen ez a pozitív diszkrimináció megengedhető, bár szeretné, ha ez a felerősítés 1-2 évnél többet nem venne igénybe.
Az elképzelés része, hogy a korábban a Postabankhoz tartozó sajtóportfóliót megpróbálják privatizálható állapotba hozni azért, hogy ne a jelenlegi nagyon leértékelt áron lehessen csak eladni. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) feladata, hogy segítse a jó áron történő privatizációt, és ha ehhez az kell, hogy több lapot is megvásároljon, az is elfogadható. A miniszter kiemelte: tudomása szerint Jürg Marquard, a Magyar Hírlap tulajdonosa nem fogadta el az MFB vételi ajánlatát, bár hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, s akkor szóba kerül a lap sorsa is.
L. L. J.