2019. január 27., vasárnap

A Nyilvánosság Klub nyílt levele Dávid Ibolyához
2001. november 11.

Ön megmagyarázta a megmagyarázhatatlant. Védelmébe vette a csőcseléket és megvádolta a forradalom egyik résztvevőjét és szellemi örökösét. Nem tudjuk, miért osztották éppen Önre ezt a szerepet a múlt héten a parlamentben, nem tudjuk azt sem, hogy Ön miért vállalta, de akármiért történt is az, ami a parlamentben történt, utólag még szégyenletesebbé tette a Nemzeti Panteonban november 4-én lezajlott rendzavarást. Arra ugyanis nincs és nem is lehet magyarázat, hogy az '56-os forradalom áldozataira emlékezve az összegyűltek egy csoportja gyalázni kezdje azokat, akik kegyeletüket rótták le a halottak előtt.
Az '56-os forradalom mártírjai előtt tisztelgő szocialista politikusok kifütyülése jogállamhoz méltatlan heccelődés volt. Mécs Imre és Demszky Gábor inzultálása viszont még kegyeletsértő is. Milyen nemzeti megemlékezés az, ahol '56 mártírjai előtt tisztelegve egy halálraítélt forradalmárt az akasztókötélre emlékeztetnek? Milyen nemzeti megemlékezés az, ahol hőzöngők rontanak Demszky Gáborra, aki a nyolcvanas években személyes kockázatot is vállalva, illegálisan adta ki azokat a könyveket, amelyek az ellenforradalom ideológiájával szemben az igazat mondták az '56-os forradalomról? És milyen nemzeti megemlékezés az, ahol a kormány jelenlévő vezetői cinikusan asszisztálnak ahhoz a gyalázathoz, amely a mártírok gyászolóit és családtagjaikat érte?
Az 1988-ban alakult Nyilvánosság Klub olyan szervezet, amely a lehető legteljesebb nyilvánosságért, szólásszabadságért küzd, és amely úgy véli, hogy tiltakozni, tüntetni, akár kiabálni is mindenkinek joga van. Ami azonban egy tüntetésen vagy politikai gyűlésen elfogadható, az egy gyászszertartáson elfogadhatatlan! Politikailag is, erkölcsileg is. Ám ahogy a kormány tagjai a Nemzeti Panteonban nem érezték szükségét annak, hogy kiálljanak az áldozatok mellett - függetlenül eltérő politikai nézeteiktől -, úgy egy nappal később Ön sem tartotta fontosnak, hogy a kormány nevében határozottan elítélje a nemzeti felkelés emlékéhez méltatlan viselkedést. Önnek - csakúgy, mint a miniszterelnöknek - saját politikai célja előbbre való volt, mint a nemzet közös érdeke.
Ön is felelős azért, hogy a forradalom idején még meg sem született kormánypárti politikusok a temetőben '56 igazi örököseiként élvezhették a jelenlévők szimpátiáját, míg az '56-os halálraítélt saját maga gyilkos üldözőjének érezhette magát a szitkozódók gyűlöletétől kísérve.
Együttérzés helyett politikai támadás. Állami főhajtás helyett a szélsőségek bátorítása. 45 évvel 1956 után ez 2001 hivatalos kormányzati ideológiája. Ön ma Magyarország legnépszerűbb politikusa: szégyellje magát!
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kegyeletsértő rendbontások


Népszabadság, 2001. november 12.
Kegyeletsértő rendbontások

Nem csitulnak az indulatok az ötvenhatos ünnepségek után
Kovács László szocialista pártelnök Mádl Ferenc államfőnek, a Nyilvánosság Klub pedig Dávid Ibolya igazságügy-miniszternek írt tiltakozó levelet az ötvenhatos megemlékezéseken történt incidensek miatt, amelyeknek ellenzéki politikusok voltak a kárvallottjai. A Nagy Imre-emlékplakett tulajdonosai közül többen is szolidaritásukat fejezték ki azokkal, akiket szidalmaztak az ünnepségeken.
HÍRÖSSZEFOGLALÓNK
Kovács László , az MSZP elnöke a hét végén nyílt levélben kérte Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy tárja a közvélemény elé álláspontját az 1956-os megemlékezéseken tapasztalt incidensekről. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy több helyszínen is, így az Új köztemető 301-es számú parcellájánál, néhány vidéki településen, november 4-én pedig a Nemzeti Sírkertben "botrányos, a forradalom és a szabadságharc szellemével ellentétes megnyilvánulások" történtek. Az a körülmény, hogy az MSZP nevében koszorúzókat gyilkosnak, az 1956 után halálraítélt Mécs Imre SZDSZ-es képviselőt pedig hazaárulónak nevezték, Kovács számára egyértelműen azt bizonyítja, hogy a történtek nem 1956-ról, hanem a jövő évi választásokról szóltak.
A Nemzeti Sírkertben jelen voltak Magyarország legmagasabb rangú közjogi méltóságai, ám nem érezték erkölcsi kötelességüknek a magukról megfeledkezettek rendre utasítását. Ezzel olyan látszatot keltettek, mintha egyetértenének a történtekkel. A látszatot csak erősítette, hogy Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, amikor a parlament ülésén a kormány nevében válaszolt Mécs Imre felszólalására, megvédte a rendbontókat - kifogásolta Kovács László.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testületének vasárnap közzétett nyílt levele - amelynek címzettje Dávid Ibolya - szintén élesen bírálja az igazságügy-minisztert, mert "védelmébe vette a csőcseléket, és megvádolta a forradalom egyik résztvevőjét és szellemi örökösét". A levél szerint a szocialista politikusok kifütyülése jogállamhoz méltatlan heccelődés volt, Mécs Imre és Demszky Gábor főpolgármester inzultálása még kegyeletsértő is. Milyen nemzeti megemlékezés az, ahol a kormány jelenlévő vezetői cinikusan asszisztálnak ahhoz a gyalázathoz, amely a mártírok gyászolóit és családtagjaikat érte? - tették fel a kérdést a Nyilvánosság Klub ügyvivői.
Lendvai Ildikó , az MSZP alelnöke a Magyar ATV pénteki Sajtóklub jában elhangzottak miatt az ORTT panaszbizottságához fordult. Szerinte a műsor résztvevői a becsületsértés és az uszítás fogalmát kimerítő minősítéseket engedtek meg maguknak. A szocialista alelnök közleményében a műsor szereplőinek azt a kijelentését idézi, hogy az ötvenhatos megemlékezések megzavarása miatt "nem megsértődni kell, hanem elmenni a büdös francba örökre, és nagyon örülni, hogy nem lógnak a lámpavason".
Orbán Viktor miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy november 4-én, a Nemzeti Sírkertben egyes ellenzéki politikusok megjelenése miatt az egybegyűltek nemtetszésüknek adtak hangot, a Magyar ATV Nap-kelte című műsorában szombat reggel úgy fogalmazott: méltatlan minden olyan nyilatkozat, amely lecsőcselékezi az ott összegyűlteket. Mécs Imrét illetően hangsúlyozta, hogy a politikus személyes sorsát tiszteli, de a megemlékezésen az SZDSZ-es képviselővel nem történt olyasmi, amit szóvá kellene tenni. Orbán sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy felharsant néhány füttyszó Mécs megjelenése miatt is.
Amerikai magyarok szolidaritási nyilatkozata Mécs Imrével
Szolidaritásunkat fejezzük ki Mécs Imrével és mindazokkal, akiket méltánytalanul és megalázó szándékkal szidalmaztak a megemlékezés gyászában - olvasható abban a lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatban, amelyet főként Amerikában élő közéleti személyiségek írtak alá. Meggyőződésünk - hívja fel a figyelmet a dokumentum -, hogy "azoknak, akik 1956-ban helytálltak, nem a szerint jár tisztelet, hogy ma hol állnak a politikai térképen. Felemeljük szavunkat a gyűlölködéssel szemben, melynek megnyilvánulásait szomorúan tapasztaltuk forradalmunk megemlékezésein. Tiltakozásunkat abban a reményben tesszük közzé, hogy ez bátorításként szolgál azoknak, akik a jó ízlés és tiszteletadás jegyében akarnak ünnepelni." A nyilatkozat aláírói: a Recski Szövetség nevében Sztáray Zoltán ügyvivő, valamint Előd László , a Los Angeles-i Arany János Kulturális Kör elnöke, Farkas Henrik egyetemi docens, civil aktivista, Felkai Ferenc , Charles Gati egyetemi tanár, Gereben István oceanográfus, a Nagy Imre-emlékplakett tulajdonosa, Györik Józsefné , az Alba Regia-emlékkápolna kurátora, Laping Ferenc újságíró, a Remember Hungary 1956 kiadója, Lipták Béla , a Környezetvédelmi Alap elnöke, a Nagy Imre-emlékplakett tulajdonosa, Mózsi Ferenc író, a Szivárvány folyóirat szerkesztője, Munkachy Lajos egyetemi tanár, Papp László építész, Petrovay Szabolcs George professzor, Polgár István tanár, műfordító, szamizdat kiadványok fordítója, Tanító Béla , a sarkadi forradalmi bizottmány elnökének, Tanító Árpádnak a fia, valamint Várallyai Gyula közgazdász, a Nagy Imre-emlékplakett tulajdonosa.