2019. január 27., vasárnap

Az akció neve: "népszámlálás"
2001. május 1.

1998. augusztus 25-én pártjának országos választmányi gyűlésén Orbán Viktor nyilvánosan bejelentette: törvénysértő, titkos adatgyűjtés folyt a Fidesz vezető személyiségei és családtagjai ellen a Horn-kormány idején. A törvénytelen megfigyeléseket közpénzből, profik végezték - toldotta meg Deutsch Tamás alelnök Orbán Viktor szavait még ugyanaznap este az MTV Aktuális című műsorában.
A társadalom megrökönyödéssel vette tudomásul az első hivatalos bejelentéseket (függetlenül attól, hogy nem bizonyultak igaznak). Minthogy azonban a hivatásos politikusokból való kiábrándulás mértéke évről-évre növekszik és a megfigyelési botrányhoz hasonló esetek miatt is egyre inkább terjed a politikai apátia, a közemberek közül esetleg számosan legyinthettek, valahogy így: "a politikusok egymást figyeltetik". Most viszont közpénzen, profik közembereket figyeltek meg a belügyminiszter utasítására.
Egyetlen civil sem legyinthet ezúttal, mert titkosszolgálati módszerrel a civil társadalmat támadták meg. A kötelező népszámlálásra álcázottan beosztott rendőrtisztek polgári otthonokban néztek körül, a magánéletet tanulmányozták, az egyének vagyontárgyait és privát szokásait figyelték meg. Még ha szabályszerű, "titkos környezettanulmány"-t nem készítettek is, a demokrácia állampolgári környezetét védelmező alkotmányos jogokat mindenféle tanulmánynál súlyosabban megsértették. A közbizalmat rendítették meg, az alkotmányos demokrácia fundamentumát.
A Nyilvánosság Klub szerint jóvátehetetlenül.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Népszabadság összeállítása


Népszabadság, 2001. május 2.
T. Ház: vizsgálat a népszámláló őrezred miatt?

Az SZDSZ parlamenti vizsgálatot kezdeményez amiatt, hogy a népszámlálás során a Köztársasági Őrezred tagjai vették fel a védett állami vezetők lakóhelye környékén élő emberek adatait. A parlament rendészeti bizottságának kisgazda elnöke ugyanakkor nem lát okot a vizsgálatra, mert szerinte nem történt törvénysértés.
MUNKATÁRSAINKTÓL
Kóródi Mária , az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottságának alelnöke parlamenti vizsgálatot kezdeményez amiatt, hogy a 2001-es népszámláláson a védett vezetők lakóhelyének körzeteiben a Köztársasági Őrezred munkatársai írták össze az emberek adatait. A kormányőrök tizenhét körzetben mintegy ezernyolcszáz lakásban jártak, s emiatt tiltakozik az SZDSZ és az MSZP.
A szabad demokrata politikus levélben kezdeményezte, hogy a parlament önkormányzati és rendészeti bizottsága hallgassa meg Pintér Sándor belügyminisztert, Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt, Gémesi Istvánt , a Köztársasági Őrezred parancsnokát, aki felel az őrezred tagjainak törvényes működéséért, illetve titkos és fedett tevékenységéért. Kóródi rajtuk kívül szeretné meghallgatni Mellár Tamás KSH-elnököt is: milyen garanciákat kapott arra, hogy az őrezred tagjai által gyűjtött adatokat nem használták fel más célokra is.
A szabad demokrata politikus arra is szeretne választ kapni: a belügyminiszter milyen törvényi felhatalmazás alapján adott utasítást kormányőröknek a népszámlálási feladatokra. Ha nincs ilyen törvényes felhatalmazás, akkor a belügyminiszter megsértette az alkotmányt, az emberi jogokról, a rendőrségről és az adatvédelemről szóló törvényt. Kóródi arra is kíváncsi, hogy a kormányőrök kinek jelentettek feladatuk végrehajtásáról. Javasolja továbbá, hogy az ügyről a bizottság kérje ki az adatvédelmi biztos véleményét is. Lamperth Mónika , a testület szocialista alelnöke egyetért Pintér meghallgatásával.
Bernáth Varga Balázs , a parlament önkormányzati és rendészeti bizottságának kisgazda elnöke ugyanakkor nem tartja szükségesnek, hogy az általa vezetett testület vizsgálatot indítson az ügyben. A bizottsági elnök szerint nem történt törvénysértés vagy szabálytalanság. Ő úgy látja, hogy az őrezred munkatársainak bevonása a népszavazásba biztonsági megfontolások miatt történt.
Ellenzéki kérdések a népszámlálásról
Az elnök közölte, az önkormányzati bizottság mai vagy csütörtöki ülésén ez a kérdés szóba kerülhet. Bernáth Vargához hasonló álláspontot képvisel a belügyminiszter is, aki szerint valamennyi eddigi népszámlálás során voltak úgynevezett zárt körzetek, amelyekben az őrezred tagjai vették fel az adatokat.
Az ügyben Demszky Gábor , az SZDSZ elnöke Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Keleti György , a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke pedig Pintér Sándorhoz fordult. Demszky is arra vár választ, hogy az őrezred tagjai milyen törvényi felhatalmazás alapján végezték a felméréseket, Keleti pedig arról érdeklődik, hogy hány rendőrtiszt hány állampolgár kérdőíveit töltötte ki, és mi indokolta az őrezred tagjainak bevonását a népszámlálásba.
A Nyilvánosság Klub kedden tiltakozó nyilatkozatot tett közzé, amelyben az úgynevezett megfigyelési ügyhöz hasonlónak tartja a most történteket. A szervezet a civil társadalom elleni támadásként értékelte, hogy a köztársasági őrezred tagjai is részt vettek a népszámlálásban. A Nyilvánosság Klub közleménye szerint a kötelező népszámlálásra álcázottan beosztott rendőrtisztek polgári otthonokban néztek körül, a magánéletet tanulmányozták, az egyének vagyontárgyait és privát szokásait figyelték meg. Még ha szabályszerű, "titkos környezettanulmányt" nem készítettek is, a demokrácia állampolgári környezetét védelmező alkotmányos jogokat mindenféle tanulmánynál súlyosabban megsértették. A szervezet szerint ezzel jóvátehetetlenül megrendítették a közbizalmat.
Bednárik Imre-Kéri J. Tibor