2019. január 28., hétfő

Felhívás adatletiltásra, avagy mondjunk nemet az adathalászatra!
2012. május 27.

Orbán Viktor és kormánya ismét az adófizető állampolgárok pénzéből százmilliókat felemésztő "nemzeti konzultációra" készül, amely valójában nem szolgál más célt, mint a közpénzekből finanszírozott kormányzati propagandát, valamint olyan adatbázis elkészítését, amelyben a választók személyi adatait és politikai véleményét összekapcsolják. Jól emlékszünk még Kubatov Gábor fideszes képviselő szavaira, amikor arról beszélt a 2010-es választások előtt, hogy "Áttértünk egy online adatbázis-kezelési módra (…) meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Fideszt támogatták..." És emlékezhetünk arra az álkérdésekből és álválaszokból összeállított nemzeti konzultációra is, amikor a kérdőívek jobb felső sarkában vonalkódot helyeztek el, amelynek segítségével minden egyes magyar állampolgárt azonosíthattak aszerint, hogy válaszolt-e, és ha igen, hogyan a kérdőív kérdéseire. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy mindenkinek a neve mellé odakerülhessen a jó- vagy a rosszpont, amely politikai meggyőződése szerint minősíti az állampolgárokat.
Ám míg eddig az ilyen akciók során – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a személyi adatok kezelését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (leánykori nevén Népességnyilvántartó Hivatal) munkatársai végezték, a most elfogadott törvénymódosítás szerint a Hivatal – erre vonatkozó megkeresés esetén - köteles ezeket az adatokat közvetlenül a Miniszterelnökségnek átadni "a polgárok személyre szóló tájékoztatása, illetve álláspontjának megkérdezése céljából". Az Orbán kormány az elmúlt évek során milliárdokat költött arra, hogy kérdőívnek álcázott propagandakiadványokkal árassza el a lakosságot, hogy azután a válaszolók adatai és válaszai követhetetlen úton hasznosuljanak a kormánypártok által felépített "online adatbázisokban".
Felhívjuk mindazok figyelmét, akik nem szeretnének a kormányzati adathalászat együttműködő partnerei lenni, hogy "minden polgár, aki a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozik, jogosult korlátozni a róla nyilvántartott adatok kiadását a személyiségi jogok védelmének biztosítékaként, a személyes adataival való önrendelkezési jogának érvényesítése keretében". Az adatletiltási kérelem benyújtható személyesen a jegyzőnél, vagy az Okmányirodában, postai úton, vagy elektronikusan a www.magyarorszag.hu portálon. Aki nem szeretné, hogy személyi adatait és politikai véleményét esetleg egy politikai párt választási adatbázisában rögzítsék, éljen az adatletiltás lehetőségével!
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete