2019. január 28., hétfő

Felhívás a magyar újságírókhoz és szerkesztőségekhez
2011. december 23.

Az alkotmányos demokrácia működését óráról-órára megzavarják azok a dezinformációk, amelyek vagy a Médiatanács cenzurális előírásaihoz, vagy az öncenzúrához alkalmazkodva visszafogják a független, tárgyilagos tájékoztatást, akár a mai napon a Parlament előtt történt politikai eseményekről is. A szelektív nyilvánosság nem nyilvánosság.
Felszólítjuk a közvélemény-formálás minden egyes résztvevőjét - tudósítót, filmvágót, szerkesztőt, kommentátort -, hogy a mai naptól tekintse egyes-egyedül lelkiismereti és szakmai kötelességének saját közönségének valósághű informálását. Ne legyen tekintettel sem az állami dirigálás rendszabályára, sem a lakáj-újságírásra kényszerítő megfélemlítési kísérletekre. Ezeket ugyanis a kormány tájékoztatási kötelezettsége rója reá, akár jobboldali, akár baloldali lesz a következő kormány. A tisztességes újságíró azonban az országos nyilvánosság előtt felelős. Nem "Bólintó János". Nem hajt fejet jött-ment kormányok ad hoc intézkedései előtt.
Felszólítjuk a nyomtatott és az elektronikus sajtó munkatársait, ne engedelmeskedjenek többé az állami sajtó dirigenciáinak.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete