2019. január 27., vasárnap

Felhívás a polgárokhoz!
1996. március idusán

A demokrácia akkor erős, ha egyetlen tisztességes polgárának sem kell félnie. A demokrácia ereje: a demokratikusan gondolkodó és viselkedő polgárainak ereje. Kisebbségiek, többségiek nem akkor vagyunk igazán biztonságban, ha kizárólag az államra hagyatkozunk, ha pusztán a törvényhozó parlamenttől és a törvénykező bíróságoktól várjuk, hogy lépjenek fel az újfasiszták, a randalírozó szkinhedek demokráciát fenyegető cselekedeteivel szemben. Védelmet mi is nyújthatunk azzal, hogy kifejezzük szolidaritásunkat mindazokkal a kisebbségiekkel, akiket aljas rágalmakkal, kirekesztő, lealacsonyító jelszavakkal illet a politika perifériájáról ordibáló hungarista szélsőjobb, vagy éppenséggel a köztársaság parlamentjében a homoszexuálisokat gyalázó képviselő.
A Nyilvánosság Klub felhívja az ország minden demokratikus szervezetét és minden demokrata polgárát, tiltakozzunk a rasszizmus és a kirekesztés minden formája ellen, sújtsuk a demokratikus társadalom megvetésével mindazokat, akik ebben az országban bármilyen kisebbséget (zsidóságot, cigányságot, homoszexuálisokat stb.) akár szavakkal, akár tettekkel bántalmaznak! Ne nézzük tétlenül az utcán masírozó, nyilvános fórumokon szónokoló, a sportmérkőzések lelátóin hörgő, huhogó fékevesztetteket!
Mi vagyunk többen. Mi vagyunk erősebbek. Legalábbis akkor, ha tiltakozunk, ha nem nézzük ölbe tett kézzel, ami körülöttünk történik. Éljünk a tiltakozás minden lehetséges törvényes eszközével, nehogy kisebbségbe kerüljünk! Szervezzünk utcai demonstrációkat, tudományos tanácskozásokat, rádiós, tévés vitákat, iskolai előadásokat, politikai reklámkampányokat, a szolidaritást kinyilvánító aláírásgyűjtést, hogy mindenki - valamennyi honfitársunk, minden itt dolgozó, tanuló, ide látogató külföldi - érezze, tartozzon bármely kisebbséghez is, hogy biztonságban élhet ebben az országban.
Felkérünk minden velünk egyetértő szervezetet (egyesületeket, társadalmi és érdekvédelmi szervezeteket, pártokat) és magánszemélyt, hogy jutassa el a Nyilvánosság Klub címére (Budapest, 1531 Pf. 9.) csatlakozását e felhíváshoz. A Nyilvánosság Klub minden tőle telhetőt megtesz, hogy a csatlakozók neve és kezdeményezéseik minél szélesebb körben váljanak ismertté.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete