2019. január 28., hétfő

Jeszenszky lajstroma
2002. március 21.

Az Egyesült Államokba akkreditált magyar nagykövet úgy fogalmazott a The Washington Postban, hogy a hazai "zsidó közösségnek meglehetős képviselete van a kormányban és a magyar politikai élet minden szintjén." Minden embernek, aki olvasóként, rádióhallgatóként, vagy tévénézőként részese a nyilvánosságnak, jogában áll tudni, hogy Jeszenszky Géza a náci birodalom nürnbergi törvényeinek vagy más származási összeírásnak az alapján jutott-e - a mai magyar kormány külügyminisztériumával egyeztetett - megállapításra. A civilizált világban ugyan sehol sem lehetne származási kvótákra hivatkozni a közéletben, de a Nyilvánosság Klubnak fel kell hívnia a közvélemény figyelmét arra, hogy a magyar nagykövet az országáról hírlő antiszemitizmus vádját óhajtotta cáfolni a zsidóellenes előítéleti sémával. Lehet, hogy a MIÉP nyelvezetű FIDESZ-kormány-nyilatkozat belpolitikai célból íródott, de az biztos: az országnak külpolitikai árat kell érte fizetnie. Ez nem pusztán az ország imázsát rongálja, de lakóinak erkölcsi épségét is veszélyezteti.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Népszava beszámolója


Népszava, 2002. március 22.
Jeszenszky országképe: "kedvező hivatalos"

NÉPSZAVA-információ
Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövetnek a The Washington Post ban megjelent olvasói levele miatt közleményben tiltakozott tegnap a Nyilvánosság Klub. A civil szervezet sérelmezte, hogy a nagykövet úgy fogalmazott: "a hazai zsidó közösségnek meglehetős képviselete van a kormányban és a magyar politikai élet minden szintjén". A Nyilvánosság Klub szerint mindenkinek jogában áll tudni, hogy Jeszenszky Géza a náci birodalom nürnbergi törvényeinek vagy más származási összeírásnak az alapján jutott-e - a mai magyar kormány Külügyminisztériumával egyeztetett - megállapítására.
"A civilizált világban ugyan sehol sem lehetne származási kvótákra hivatkozni a közéletben, de a Nyilvánosság Klubnak fel kell hívnia a közvélemény figyelmét arra, hogy a magyar nagykövet az országáról hírlő antiszemitizmus vádját óhajtotta cáfolni a zsidóellenes előítéleti sémával" - áll a szervezet állásfoglalásában. Az egyesület ügyvivői testülete ehhez hozzátette: "lehet, hogy a MIÉP-nyelvezetű Fidesz-kormánynyilatkozat belpolitikai célból íródott, de az biztos: az országnak külpolitikai árat kell érte fizetnie."
A The Washington Post szerdai számában közzétett olvasói levelében Jeszenszky Géza nagykövet "tényekkel alá nem támasztott, meg nem nevezett forrásokból származó rágalmazásnak" minősítette a lap munkatársa, Jackson Diehl március 4-én megjelent cikkét.
Diehlnek az antiszemitizmussal kapcsolatos állításaira úgy reagált: "Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb létszámú zsidó népessége. Alig hallani a zsidó közösség tagjai elleni erőszakról. Továbbá a zsidó közösség hathatósan képviselve van a kabinetben és a magyar politikai élet minden szintjén. Magyarországon minden zsidó gyerek jogosult az ingyenes oktatásra az óvodától az egyetemig, zsidó intézmények által vezetett iskolákban - most először történelmünk során. Az Orbán-kormány évi emléknapot is beiktatott a holokauszt félmillió magyar áldozatának tiszteletére" - emlékeztetett Jeszenszky Géza.
Két héttel az olvasói levél megjelentetése előtt a washingtoni magyar nagykövet még úgy nyilatkozott a távirati irodának: "reméljük, hogy a közeljövőben egy olyan írás is megjelenik a lapban (mármint a The Washington Post ban - a szerk.), amely tág perspektívában mutatja be Magyarország mai helyzetét, eredményeit, szövetségesi szerepét, tükrözi a rólunk alkotott kedvező hivatalos (sic!) képet és reagál a megalapozatlan beállításokra is".