2019. január 28., hétfő

Kezdeményezés a cenzúra áldozatait segítő Szolidaritási Alap létrehozására
2011. december 20.

Felkérjük az objektív tájékoztatás alkotmányos jogát a saját ügyüknek is tekintő civil szervezeteket, magánegyesületeket, privát személyeket, hogy segítsenek létrehozni egy Szolidaritási Alapot a szabad sajtó munkatársainak anyagi védelmére.
Jelenleg a közszolgálati televízió néhány munkatársa - Nagy Navarró Balázs híradós szerkesztő kezdeményezésére - éhségsztrájkot folytat az MTV épülete előtt. Hogy mind számukra, mind a közszolgálati rádió munkatársainak megmentésére legalább minimális mennyiségű készpénz állhasson rendelkezésre, a Nyilvánosság Klub összefogást hirdet a tájékoztatási feladatukat - minden egzisztenciális kényszer ellenére - szakmai tisztességgel ellátó újságírók védelmére.
A Nyilvánosság Klub e megjelölt célra elkülönített számlát nyit, a jelentkező szervezetek tagjai maguk választanak kuratóriumot a beérkezett összegek méltányos elosztására, valamint hogy a pénzkezelés nyilvános legyen.
Országos Egyesületünk mindössze koordinációs feladatot kíván ellátni, s tájékoztató közleményeket fog megjelentetni a magyarországi és külföldi sajtóban. Szükség esetén a civil szervezet tagjai közül szóvivőt választunk, aki rendszeresen tartja a kapcsolatot az európai és észak-amerikai sajtószervezetekkel.
Számlaszám: 10918001-00000096-88850000
Külföldről indított adományok esetében:
IBAN: HU94 1091 8001 0000 0096 8885 0000
SWIFT code: BACXHUHB
A Megjegyzés rovatban szerepeljen: MTVA éhségsztrájk szolidaritás
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A MÚOSZ csatlakozik a kezdeményezéshez (muosz.hu)


2011. december 28.
Szolidaritási Alap a sajtószabadságért küzdő újságírók támogatására
A Nyilvánosság Klub felkéri az objektív tájékoztatás alkotmányos jogát a saját ügyüknek is tekintő civil szervezeteket, egyesületeket, magánszemélyeket, hogy segítsenek létrehozni egy Szolidaritási Alapot a sajtó szabadságért küzdő újságírók védelmére. A MÚOSZ támogatja a kezdeményezést.
A tisztességes közmédiáért december 10-e óta éhségsztrájkkal tiltakozó - december 27-én azonnali hatállyal elbocsátott - újságírók és a magyarországi közmédia szabadságért küzdő más kollégák megsegítésére, "legalább minimális mennyiségű készpénz" előteremtése érdekében a Nyilvánosság Klub összefogást hirdet. A program "a tájékoztatási feladatukat - minden egzisztenciális kényszer ellenére - szakmai tisztességgel ellátó újságírók védelmét" is biztosítani kívánja.
Nyakó István megemlítette, mivel a vita a hivatal és a civil szervezet között azóta is fennáll, az ellenzéki párt képviselői úgy döntöttek, maguk tájékozódnak a hivatalnál. Szólt arról, hogy a hivatal vezetőségétől kértek dokumentumokat, s a szükséges okiratokat reményeik szerint hamarosan megkapják.
A Nyilvánosság Klub szándéknyilatkozata szerint, amennyiben a demokratikus közvéleményben a Szolidaritási Alap létrehozását célzó felhívás meghallgatásra talál, a megjelölt célra elkülönített számlát nyitnak. A pénzek méltányos és átlátható elosztásáról a jelentkezőkből választott kuratórium dönthet. A tervek szerint szükség esetén a programot támogató civil szervezetek tagjai közül szóvivőt is választanak, aki rendszeres kapcsolatot tart az európai és észak-amerikai sajtószervezetekkel.
A Nyilvánosság Klub felhívásához az elnökség döntése alapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége csatlakozott.
(muosz.hu)