2019. január 27., vasárnap

Kormány-késlekedés cenzúrával nem leplezhető
1995. november 30.

A Nyilvánosság Klub megrökönyödéssel értesült arról, hogy a Magyar Kriminológiai Társaságnak el kellett halasztania tudományos ülését. A büntetésvégrehajtás és egyéb szabadságelvonások gyakorlata Magyarországon - az Európa Tanács kínzásellenes bizottságának vizsgálata tükrében című vitára azért nem ülhettek össze a szakemberek az általuk megfelelőnek tartott időpontban, mert az Igazságügyi Minisztérium titkosította az Európai Tanács ténymegállapító bizottságának immár egy éve a kormány előtt heverő jelentését (egyébként az előző adminisztráció hivatali idejében tapasztalt ember-jogi helyzetről).
Még hivatalos magyar forrásból is tudható, milyen súlyos társadalmi kérdésről van szó. Az Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika szerint hivatalos eljárásban 877 alkalommal regisztráltak bántalmazást, 275 esetben kényszervallatást, 94 eseten jogellenes fogvatartást 1993-ban, a rákövetkező évben pedig 798, 283 és 102 esetben fordultak elő ugyanezek a hatóság által elkövetett bűncselekmények.
Ha az emberi jogokat ennyire szaporán megsértik, az emberies megoldásokat kereső tudósok konferenciáját nem elég indok azzal késleltetni, hogy a kormány még nem fűzött észrevételeket az Európa Tanács ténymegállapításaihoz. Az egyesületi jogok megsértése beavatkozás a tudományos élet szabadságába és a cenzurális döntés ellentétes a kormányprogramnak a civilszervezetekkel való együttműködéséről hirdetett elveivel.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete