2019. január 27., vasárnap

Nyílt levél a Magyar Rádió civil kurátorai számára
2002. január 11.

Tisztelt Kuratóriumi Tagok!
Önöket, akik a civil társadalmat hivatottak képviselni a Magyar Rádió működéséért felelős kuratóriumban nyilván különösen érzékenyen érinti, hogy az intézmény vezetése most éppen azt a Beszéljük meg című Bolgár György vezette műsort szünteti meg, amelyben előzetes kontroll nélkül, az állampolgár hallathatta hangját, mondhatta el véleményét aktuális közéleti, politikai kérdésekről. Feltételezzük, Önöket is felháborította, hogy a Rádió vezetése szerint az adófizető állampolgárok pénzén fenntartott közszolgálati médiumban ennek a műsornak nincsen helye.
Bizonyára az Önök igazságérzetét sem hagyja nyugodni, hogy a rádió vezetése folyamatosan olyan vádakkal illeti, minősíti a nyilvánosság legkülönbözőbb fórumain a műsor készítőjét, Bolgár Györgyöt, amelyek nem felelnek meg a szakmai kritikának. Reméljük, Önök is úgy gondolják, egy közintézmény vezetője nem süllyedhet odáig, hogy nyilvános fórumokon lejárassa a gondjaira bízott intézmény munkatársait, hiszen ez a magatartás nemcsak a kollegialitás alapvető etikai normáit, hanem az intézmény érdekeit és a Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatot is súlyosan sérti.
Nem nyugtalanítja Önöket, hogy egymás után szüntetik meg vagy "alakítják át" a rádió legnépszerűbb műsorait, és folyamatosan hagyják el az intézményt komoly szakmai tapasztalatú és presztízsű, közkedvelt munkatársai?
Az Önök megbízatása a médiatörvény értelmében az, hogy a Magyar Rádió közalapítvány működését felügyelő testület tagjaként őrködjenek az intézmény független, gazdaságos, a közönség érdekeinek és a közszolgálatiság követelményeinek megfelelő működése felett. Kérjük, tegyenek eleget vállalásuknak, akadályozzák meg a Magyar Rádió szakmai és gazdasági lezüllesztését, és tájékoztassák a közvéleményt is arról, hogy mit tesznek ennek érdekében.
Mi illendőnek tartjuk tájékoztatni Önöket, hogy e nyílt levelünkben elfogultak vagyunk: Bolgár György országos egyesületünk választott tisztségviselője. A közszolgálatiság melletti tárgyilagos és rendíthetetlen meggyőződését közelről ismerjük. Ezért nemcsak nézeteivel azonosulunk, de sorsa iránt is feltétlen szolidaritást érzünk.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete