2019. január 28., hétfő

Nyílt levél Szájer József európai parlamenti képviselőhöz
2011. március 8.

Tisztelt Képviselő úr!
Az elmúlt napokban közel nyolcmillió felnőtt magyar állampolgár kapott levelet az Ön által vezetett „Az új alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs testülettől”. A levélben arra kérik a címzetteket, hogy válaszoljanak arra a kérdőívre, amelynek kérdéseit az eddig lefolytatott konzultációk alapján állították össze. Ugyancsak a levélben ígéretet tesznek arra, hogy a beérkezett véleményeket összesítik és továbbítják az új alkotmány elfogadására jogosult valamennyi országgyűlési képviselőnek. Demokratikus jogállamban az ilyen, az adófizető állampolgárok pénzéből finanszírozott, a teljes felnőtt lakosságot érintő közérdekű adatgyűjtés és adatkezelés esetén, nélkülözhetetlen az adatkezelés átláthatósága és a civil kontroll érvényesülése. Ezen követelmények teljesülése érdekében arra kérjük Önöket, hogy a kérdőívek feldolgozása során biztosítsák a folyamat teljes körű áttekintésének lehetőségét a Nyilvánosság Klub által felkért szakértők számára. Az általunk felkért szakértők szeretnének részletesen tájékozódni a visszaérkezett kérdőívek számáról, a kérdőívek feldolgozásának menetéről, a válaszok összesítésének és nyilvánosságra hozásának módjáról, a visszaküldött kérdőívek további sorsáról, a személyes adatok kezelésének módjáról, valamint arról is, hogy mekkora összeget költöttek összesen el erre a nagyszabású akcióra.
Együttműködési készségükben bízva várjuk válaszát!
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szájer József válasza


2011. március 10.
Tisztelt Ügyvivő Testület!
Köszönjük, hogy megosztották velünk észrevételeiket a Nemzeti Konzultáció keretében készített kérdőívvel kapcsolatban.
A Nemzeti Konzultációs Testület abból a célból jött létre, hogy az új Alkotmány előkészítése kapcsán begyűjtse, és közvetítse a választásra jogosult állampolgárok véleményét az Országgyűlés felé. Mi egy olyan a Miniszterelnök Úr által felkért társadalmi testület tagjai vagyunk, amely a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából jött létre, és a fent említett kérdőívet is annak megbízásából készítette el. A Testület döntéshozói hatáskörrel nem rendelkezik, feladatának tekinti azonban, hogy összegyűjtse és továbbítsa a beérkezett válaszokat.
A kérdőívek kiküldését, feldolgozását, és ezek költségeit a Kormány vállalta magára. Az Önök által megfogalmazott igényt a feldolgozás nyilvános volta, valamint a részletes tájékoztatás tekintetében a Kormányhoz illetve annak illetékes szerveihez továbbítottuk.
A Nemzeti Konzultációs Testület teljes mértékben támogatja a jelen konzultációs folyamat széleskörű társadalmi átláthatóságát, különös tekintettel arra, hogy az Alkotmány is tartalmazza a közérdekű adatok nyilvánosságának állami kötelezettségét. Mindezt annak érdekében, hogy az új Alkotmány minél szélesebb körben váljon a magyar polgárok közös ügyévé, így minden ehhez hasonló, az állampolgári részvételt és bizalmat erősítő intézkedést támogatunk.
A Nemzeti Konzultációs Testület tagjai közül többen 2011. március 11-én 9:15-kor a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (1094 Budapest, Balázs Béla utca 35.) megtekintik a sajtó képviselőinek jelenlétében a visszaérkező kérdőívek feldolgozásának folyamatát, ahova szeretettel várjuk a Nyilvánosság Klub Országos Egyesület képviselőjét is.
Tisztelettel:
Szájer József
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Nyilvánosság Klub nem médiashow-ra jelentkezett


2011. március 11.
A Nyilvánosság Klub nem médiashow-ra jelentkezett
A Nyilvánosság Klub nem médiashow-ra jelentkezett, szakértői az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívek feldolgozásának folyamatát szeretnék teljes körűen áttekinteni - mondta a Független Hírügynökségnek Vásárhelyi Mária, az egyesület ügyvivői testületének tagja. Ezt annak kapcsán közölte, hogy Nyilvánosság Klub nem vett részt azon a pénteki rendezvényen, ahol Szájer József, a Nemzeti Konzultációs Testület vezetője és Szili Katalin, a testület tagja a sajtó képviselőinek jelenlétében megnézte a visszaérkező kérdőívek feldolgozását.
A Nyilvánosság Klub a teljes folyamatot szeretné áttekinteni, egyebek mellett szeretne meggyőződni arról, hogy hány kérdőív érkezett vissza, hogyan történik ezek feldolgozása, ezután mi lesz az ívek sorsa, mi a személyes adatok kezelésének módja - mondta Vásárhelyi Mária. Egy ilyen, a teljes lakosságot érintő adatgyűjtés esetén fontos az adatkezelés átláthatósága és az, hogy az egész civil kontroll alatt történjen. Milliárdokat költenek erre az akcióra, egy demokratikus jogállamban a részletekről információt kell kapnia a közvéleménynek - tette hozzá.
Vásárhelyi Mária közölte: ha nem médiashow-ra hívják meg őket, hanem komolyan vehető választ kapnak, egyeztetés után a Nyilvánosság Klub szakértői felkeresik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, ahol a kérdőívek feldolgozása folyik.
A Nyilvánosság Klub keddi, Szájer Józsefhez intézett levelében kérte, hogy a kérdőívek feldolgozása során biztosítsák a folyamat teljes körű áttekintésének lehetőségét a Nyilvánosság Klub által felkért szakértők számára. Szájer József válaszában közölte: az igényt a feldolgozás nyilvánosságáról, valamint a részletes tájékoztatásról a kormányhoz, illetve annak illetékes szerveihez továbbították. Egyben meghívta a Nyilvánosság Klub képviselőjét péntekre a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába, hogy a Nemzeti Konzultációs Testület több tagjával a sajtó képviselőinek jelenlétében megnézze a visszaérkező kérdőívek feldolgozásának folyamatát. Erre az eseményre nem küldött képviselőt a Nyilvánosság Klub, mint Vásárhelyi Mária fogalmazott, azért, mert nem médiashow-ra jelentkezett.
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szájer József blogbejegyzése


Brüsszel, 2011. március 31.
Nagyon örülök, hogy több mint kilencszáz-ezer magyar polgár vette a fáradságot és kiszakított fél órát az életéből, hogy végiggondolja és kitöltse a nemzeti konzultációs kérdőívet az új Alkotmánnyal kapcsolatban. Mindez cáfolja azt az ellenpropagandát, hogy az embereket ne érdekelné az alkotmányozás. Engem is meglepett ez az erős választói aktivitás, hiszen, nem pusztán egy iksz egy négyzetben való behúzásáról van szó. A kérdőív megfontolt kitöltéséhez, postára adásához nagyobb időáldozatot kell hozni.
A Nyilvánosság Klub három hete fordult nyílt levélben a Nemzeti Konzultációs Testülethez, hogy szeretne betekinteni a kérdőívek feldolgozásába. Rögtön válaszoltam, és meghívtam őket, hogy csatlakozzanak Szili Katalinhoz és hozzám, amikor magunk is megtekintjük nyilvános konzultáció keretében a visszaküldött kérdőívek feldolgozását az ezt végző kormányhivatalban. Persze nem csak őket, hanem a teljes magyar sajtót is meghívtuk.
Mindenki megtekinthette, hogyan folyik a gépi és a kézi feldolgozás, hogy a kérdőív ikszelős részét géppel, a nyílt kérdést egyenként dolgozzák fel és viszik fel gépre, összesítik. Ha a NyK eljött volna, ők is betekinthettek volna a folyamatba.
Most a Nyilvánosság Klub azzal vádol, hogy titkolózunk. Finoman szólva orwelli jelenséggel állunk szemben. A teljes magyar sajtó ott volt, de a NyK képviselője többszöri felszólításom ellenére sem jelentkezett, utólag pedig azt írták, hogy direkt nem jöttek el, mert nem vesznek részt médiasóban. Ha a Szili Katalinnal való bejárás mediasó lenne, akkor mit mondjuk az ő NYÍLT levelükről, amiben még a feladó címét sem tüntették fel, ezért valódi nyomozást kellett folytatni, hova küldjük vissza a választ.
Ha nem Magyarországon lennénk, azt írhatná a NyK: "a nyilvánosság ellenőrzése előtt zajlik a kérdőívek feldolgozása, csak az nem ment el ennek megtekintésére, aki nem akart".
Nos nem ezt írták, és nem akartak eljönni, hiszen akkor nem mondhatnák azt, hogy MI titkolózunk. Amúgy meg látva az összesítés eredményeit, kérdezem, mi a fenét akartunk volna titkolni és milyen céllal?
Javaslom, vegyék ki a nevükből a nyilvánosság szót. Legközelebb tartsanak konzultációt mielőtt butaságokat írnak. Nem kell a teljes országra kiterjeszteni, elég, ha Vásárhelyi Mária megkérdezi a szomszédasszonyt. Ő biztos tud jó tanácsokat adni a tisztességes és következetes emberi magatartás szabályairól.
Tanulság George Orwell nyomán:
A titkolózás kritériumai a mai magyar newspeak-ben az alaptörvény-tervezet fordítása és a kérdőívek feldolgozása magyar sajtó-beli tálalása alapján:
- fordítsd le angolra a szöveget négy nap alatt, hogy ezzel is megakadályozd, hogy az angolul értők el tudják olvasni; ha hibák vannak benne, rögtön javítsd ki és küldj pontosabb változatot, ezzel is félrevezetve a címzetteket; ha egy civil szervezet még pontosabb fordítást küldd, azt is küldd el mindenkinek, nehogy tudomást szerezzenek az alaptörvény valóságos tartalmáról, de a titkolózás legjobb módja, ha ezt még az internetre is felteszed, hiszen úgy végképp senki nem láthatja.
- ha egy civil szervezet be akar tekinteni a kérdőívek feldolgozásába, azonnal hívd meg őket a feldolgozás helyére, hogy ezzel is megakadályozd, hogy megtudják, hogyan is történik az; hívd meg a teljes magyar sajtót, kérdd meg az illetékes kormányszervet, hogy engedjék be az újságírókat, mindenhová, és utána még tarts egy részletes sajtótájékoztatót is a helyszínen a tapasztalatokról és a legutóbbi adatokról, mindezt azért, hogy kijátszd a magyar polgárokat és a sajtót, mert eltitkolod azt, hogy valójában diktátor vagy és magad hamisítod a kérdőívekre adott válaszokat, mondjuk úgy, hogy a népnek tulajdonítod a tényleges életfogytiglani büntetés, vagy az off-shore cégek kitiltásának támogatását, miközben mindenki tudja, hogy azt valójában senki nem akarja ebben az országban.
+ 1
- add meg az Alaptörvényről szóló, általad kezdeményezett brüsszeli nyilvános meghallgatáson a szót Bokros Lajosnak, hogy azzal kezdhesse a felszólalását, hogy nem akartad neki megadni a szót, és a sajtó is azt írhassa, hogy nem akartad megadni. Ezzel el tudod titkolni Bokros Lajos véleményét (ami valójában Kis János és a FAZ véleménye is egyben), és a szó megadása azt is segíti, hogy annak tartalmát a sajtó sem tudja megírni. Ha mindezeket végrehajtottad írj róla a blogodban, nehogy valaki megtudja mit gondolsz.
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Újabb nyílt levél Szájer Józsefnek


2011. április 5.
Nyílt levél Szájer Józsefnek, a Nemzeti Konzultációs Testület Elnökének
Tisztelt Elnök úr!
Amint 2011. április 1-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, a Nemzeti Konzultációs Testület befejezte a készülő alkotmánnyal kapcsolatban Önök által kiküldött és a lakosság által visszaküldött kérdőívek feldolgozását és az eredmények kiértékelését. Tekintettel arra, hogy Önök lezárták ezt a munkafolyamatot, most már bizonyára semmiféle akadály nem áll annak útjában, hogy az általunk már korábban is igényelt, az adatgyűjtéssel és adatkezeléssel összefüggő civil kontrollra sor kerüljön. Szeretnénk legalább így utólag teljeskörű betekintést nyerni a kérdőívek kiküldésének, visszaérkezésének, feldolgozásának és értékelésének folyamatába. Bizonyára Ön is egyetért velünk abban, hogy a civil kontroll elengedhetetlen egy ilyen, a teljes felnőtt lakosságot érintő adatgyűjtés esetében, kiváltképp ha ez egy olyan, a magyar demokrácia jövője szempontjából sorsdöntő fontosságú kérdéssel összefüggésben történik, mint az új alkotmány előkészítése. Amint a korábbiakban, úgy most is arra kérjük, hogy ne egy médiaeseményen való részvétel, hanem egy teljes körű szakmai kontroll lehetőségét biztosítsa szakértőink számára, amelyen átfogó képet nyerhetünk a teljes folyamatról; a kérdőívek postára adásától, a feldolgozáson keresztül a több, mint 910 ezer visszaérkezett kérdőív adatait rögzítő systemfile tartalmáig. A konzultáción szerzett tapasztalatainkról természetesen tájékoztatjuk a legszélesebb nyilvánosságot, mert meggyőződésünk, hogy egy ilyen széleskörű, a civil társadalom közreműködésével végzett adatgyűjtés hitelességét csak a teljeskörű civil kontroll teremtheti meg.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tájékoztató a civil kontroll meghiúsulásáról


2011. április 22.
Tájékoztató a civil kontroll meghiúsulásáról
2011. április 11-én a Nyilvánosság Klub ügyvivő testületének két tagját fogadta a KEK KH igazgatója és egy munkatársa. A látogatás célja az volt, hogy a civil kontroll elvárásait szem előtt tartva – legalább utólag – áttekintést szerezhessünk az alkotmány előkészítése során több, mint 8 millió felnőtt magyar állampolgárnak kiküldött postai kérdőívek kiküldésének, visszaérkezésének és feldolgozásának módjáról, az adatkezelés körülményeiről, a kérdőívekről közzétett nyilvános adatok tényszerű megalapozottságáról. Bár abban bíztunk, hogy ily módon lehetőségünk lesz arra, hogy áttekinthessük a teljes folyamatot, várakozásaink – részben technikai okok miatt - nem teljesültek. A KEK KH vezetői arról tájékoztattak, hogy a visszaérkezett 910 ezer kérdőívet az intézmény központjából egy külső telephelyre szállították, így ezeket nem tudtuk szemrevételezni. Szóban részletesen tájékoztattak a kérdőívek kiküldésének, visszaérkezésének, biztonsági ellenőrzésének és feldolgozásának módjáról, a teljes folyamat költségeiről azonban nem tudtak tájékoztatást adni, részben mert a munka jelentős részét különböző állami intézményekben dolgozó közalkalmazottak végezték munkaidejükben, részben mert az adatrögzítéssel és feldolgozással megbízott vállalakozásokkal még nem számoltak el. A KEK KH munkatársai megmutattak egyet azok közül a nagy teljesítményű optikai leolvasók közül, amelyekből - állításuk szerint - 6 db végezte folyamatosan az adatok rögzítését, ám látogatásunk idején már csak egy ilyen gép volt a teremben, ahol a kérdőívek feldolgozása zajlott. A feldolgozás során foglalkoztatott külsős munkatársak számáról, a munkavégzéssel töltött idejükről, valamint arról, hogy az ő foglalkoztatásuk mekkora költséget jelentett, nem sikerült információhoz jutnunk. Megpróbáltunk betekintést nyerni az adatfile-ba is, amelyen a több, mint 900 ezer visszaérkezett kérdőív válaszait rögzítették, ám mivel a kérdőíveket – a szakma elemi szabályainak ellentmondva - visszaérkezésüket követően nem látták el sorszámmal, így az adatfeldolgozással kapcsolatos tájékoztatásunkra biztosított rövid idő alatt semmiféle megbízható információt nem szerezhettünk arra vonatkozóan, hogy valójában hány kérdőív adatait tartalmazza az adatbázis. Így nem sikerült megbizonyosodnunk arról, hogy összesen hány kérdőív érkezett vissza, ezek közül hány volt érvényes ill. feldolgozható, hogy az egyes kérdésekre adott válaszok hogyan alakultak, és nem ismerkedhettünk meg a kérdőív utolsó, nyitott kérdésére adott válaszok átfogó tartalmi sajátosságaival sem.
Így tehát, a KEK KH igazgatójának udvarias és segítőkész közreműködése ellenére, nem sikerült megnyugtatóan meggyőződnünk arról, hogy a kérdőíves adatgyűjtés a szakmai és adatvédelmi normáknak eleget tett-e, és hogy az erről nyilvánosságra hozott adatok megfelelnek-e a valóságnak.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete
  
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az MSZP vizsgálódik az új alkotmány nemzeti konzultációs kérdőíveinek ügyében (MTI)


2011. április 27.
Az MSZP vizsgálódik az új alkotmány nemzeti konzultációs kérdőíveinek ügyében
Az MSZP vizsgálódik az új alkotmány tartalmára vonatkozó nemzeti konzultációs kérdőívek ügyében, miután a sajtóból úgy értesültek, hogy a civil kontroll állítólag nem érvényesült a kérdőívek feldolgozása során - jelentette be Nyakó István, a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Úgy tudják, a Nyilvánosság Klub azt állítja, nem biztosították nekik a civil kontroll lehetőségét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál, amikor a konzultációs kérdőívek feldolgozásába való betekintést kérték.
Nyakó István megemlítette, mivel a vita a hivatal és a civil szervezet között azóta is fennáll, az ellenzéki párt képviselői úgy döntöttek, maguk tájékozódnak a hivatalnál. Szólt arról, hogy a hivatal vezetőségétől kértek dokumentumokat, s a szükséges okiratokat reményeik szerint hamarosan megkapják.
Kitért arra, hogy a kormányhoz is intéznek kérdéseket az ügyben, tudakolják többek között, hogy a nemzeti konzultációs kérdőívek ügyiratnak számítanak-e, iktatták-e azokat, számszerűségüket mennyire lehet bizonyítani, kutathatók lesznek-e ezek az iratok, vagy a későbbiekben megsemmisítik azokat.
Közlése szerint akkor is, ha mindent rendben találnak, és akkor is, ha visszásságokra bukkannak, kiállnak a nyilvánosság elé a vizsgálódás eredményeivel. A vizsgálat kapcsán felveszik a kapcsolatot a Nyilvánosság Klubbal - tette hozzá.
(MTI)