2019. január 28., hétfő

Pályázati felhívás az ORTT választási ajánlásának megfejtésére
2006. január 29.

A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete tisztelettel azt ajánlja az Országos Rádió és Televízió Testületnek, hogy lehetőleg ne ajánljon semmit az elektronikus médiumoknak a választási kampány idejére. A média inkább saját magától és ne ajánlásoktól legyen olyan rossz, amilyen. Amit ugyanis az ORTT a közelmúltban ajánlás címén kiadott, nem vehető komolyan. Mindjárt az általános szabályok elején rögzíti például a testület, hogy "egyetlen rádió és televízió csatorna sem részesíthet előnyben valamely pártot, és nem fordíthat nagyobb figyelmet egyetlen jelöltre sem". Ha az ORTT éveken át nem hallgatta például a közszolgálati rádió politikai adásait, akkor persze elképzelhető ilyen ajánlás, ellenkező esetben azonban több mint naivitás. Az pedig egyenesen értelmezhetetlen és kivihetetlen, hogy a sok száz jelöltre egyforma figyelmet kell fordítani.
Ugyancsak általános szabály volna, hogy kerülni kell "az utca embere típusú riportokat, összeállításokat". Talán azért, nehogy a végén még a választópolgár véletlenül megszólaljon a tévében? És mit szóljunk ahhoz, hogy "a kampány időszakában a kormányzat közérdekű döntéseiről lehetőség szerint a pártszereplést nem vállaló közigazgatási tisztségviselőktől kell tájékoztatást kérni"? A miniszterelnök döntéséről ezek szerint kérdezzük a portást?
Még szerencse, hogy az általánosnak szánt szabályok mellé az ORTT összeszed néhány nem annyira általánosat (mondhatjuk azt is, hogy különöset), például a megjelenítés módjáról (hogy miről is?). Kimondja, hogy "minden közvetítésnél, így különösen a pártok által szervezett rendezvényekről szóló tudósításoknál a vizuális megjelenítésnek azonos megközelítésűnek és tárgyilagosnak kell lennie, csak a pártok hivatalos jelképei és elnevezése használható". Remélhetőleg ennek nyomán hamarosan a Filmművészeti Egyetemen fogják tanítani a vizuális megjelenítés azonos megközelítését, addig is azonban csupán abban bízhatunk, hogy a nem-hivatalos V-jelet nem láthatjuk a felvételeken, a szocialistákat pedig véletlenül sem nevezi senki nem-hivatalosan szociáldemokratának. De ha ez nem volna elég, "kerülendők azok a képi elemek, amelyek az események tárgyszerű leírásán túlmutatnak". Magyarán, ajánlatos minden operatőrnek becsuknia a szemét, amint pártrendezvény közelébe ér. Mellesleg lehet, hogy mindannyiunk érdekében jobb is, ha így tesz. Mindenesetre képzeletünk még szárnyalva sem képes utolérni az ORTT-ét, hiszen a testület azt ajánlja, hogy "az események közönségéről készített képek elsősorban a jelenlévők számát és ne a közönség összetételét mutassák". Csak nem a borzalmas tagság jutott a testületi tagok eszébe? Brrr! Talán le kellene takarni valamivel a kamerát.
Szemet becsukni tehát mindenesetre ajánlott, de emlékezetünket, archívumunkat, könyvtárunkat, videotékánkat sem árt bezárni, mert "választási időszakban politikai hír- és magazinműsorokban korábbi parlamenti közvetítés részleteit nem lehet felhasználni az érintettek engedélye nélkül". Lehet, hogy a kollektív felejtés a jó választás záloga? Esetleg kéretik átírni a történelmet is?
Nem vicc. Azaz nincs vicc. "Komikus, humoros műsorszámokban parlamenti közvetítés, politikai szereplőkkel készített interjúrészletek bemutatása nem ajánlott, valamint kerülni kell a politikai viccek egyoldalúságát." Hahaha (félreértés ne essék, ez balra szólt), hahaha (ez meg jobbra).
Ja igen, és a közönséget is meg kell tanítani kérdezni: "A betelefonálós, interaktív műsorszámok tekintetében biztosítani kell, hogy az adott üggyel kapcsolatos releváns vélemények megjelenjenek kérdés formájában a műsor során." Miért ilyen óvatos a tisztelt médiahatóság, kérdezzük tisztelettel és irrelevánsan? Miért csak kérdés formájában jelenjenek meg a releváns vélemények, miért nem válaszolnak is mindjárt a hallgatók relevánsan és melegen ajánlottan?
De a műsor nem minden, a kampányban vannak még hirdetések is. "A politikai hirdetés nem sértheti a magyar nyelv szabályait, tisztaságát" - imígyen szóla a médiahatóság. Hát bizony. A műsorok sérthetik, sértik is, de a hirdetés legyen magyar. Állítsunk minden hirdetés mellé egy Arany Jánost, ő pedig hozzon magával még egy Lőrincze Lajost!
Egyébként pedig a Nyilvánosság Klub pályázatot hirdet a rádióhallgatók és tévénézők számára. Aki a legtalálóbb magyarázatot adja arra, hogy miért születtek ilyen médiahatósági ajánlások, megérdemli egy ORTT-tag egyhavi fizetését.
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete