2019. január 27., vasárnap

Vadászati idény újságírókra - tilalom titokgazdákra
1999. szeptember 19.

Az utóbbi hónapokban a kormányzat sorozatosan büntető eljárásokat indíttatott közérdekű információkat nyilvánosságra hozó újságírókkal szemben. Kezdődött mindez júniusban a megfigyelési ügynek a kormányra nézve leleplező dokumentumait közlő Juszt László elleni eljárással, amit most annak ellenére folytatnak, hogy immár a BM államtitkára is elismerte: a Kriminálisban közölteket nem minősítették a törvényi előírásoknak megfelelően, így azok nem valósíthatnak meg államtitoksértést. Nincs tudomásunk arról, hogy az ügyben vizsgálnák azok felelősségét, akiknek elsősorban kötelességük lett volna a titok megőrzése, így például a titokgazdáét vagy az országgyűlés úgynevezett megfigyelési bizottsága elnökéét.
A Postabank VIP-hitelei kapcsán azok a szerkesztők is gyanúsítottak, akik kizárólag állami és pártvezetők kedvezményeiről tudósítottak. Ugyanakkor nincs tudomásunk arról, hogy büntetőeljárás folyna azok ellen, akiktől az újságírók megkaphatták a listát. Pedig a banktitoksértéssel mindezidáig "nem gyanúsított" személyek nem ismeretlenek. A Postabank jelenlegi vezérigazgatója a nyilvánosság előtt elismerte, hogy a KeHi kérésére ők állították össze a VIP-listát. Ezzel megsértették a hitelintézeti törvénynek azt az előírását, amely szerint csak a törvényben meghatározott esetekben, konkrétan megjelölt ügyfél banktitka adható ki. De nem folyik nyomozás annak kiderítésére sem, hogy vajon a KeHi vezetője - aki elismerte: "a kellő tájékoztatás megadását a miniszterelnöknek" - nem adta-e tovább a jogellenesen kért és kapott listát. Mint ahogy arra sem "kíváncsi" a nyomozóhatóság, hogy esetleg nem a KeHi által tájékoztatottak közül informálta-e valaki a sajtót.
A nyomozóhatóság szelektív érdeklődése azt igazolja, hogy a kormány vezérelte eljárások célja nem a banktitok valódi megsértőinek felderítése, hanem a feladatukat végző újságírók megfélemlítése. Ez pedig nyílt támadás a sajtószabadság ellen.

a Nyilvánosság Klub ügyvivő testülete