Az egyesületről


Az egyesület vezető szerve a 9 fős ügyvivői testület, melynek jelenlegi tagjai: Babus Endre, Bolgár György, Emőd Pál, Halmai Gábor, Kenedi János, Murányi Gábor, Váradi Júlia, Várhegyi Éva, Vásárhelyi Mária.
A Nyilvánosság Klub a pártállam utolsó órái és a jogállam első percei között, viszontagságos körülmények között alakult meg, 1988. október 29-én.
A szervezet - mint az az Alapító levelében is olvasható - elsősorban a tág értelemben vett kifejezés szabadságával, illetve az ahhoz kapcsolódó jogokkal összefüggő kérdésekkel foglalkozik, mint a szólásszabadság, a sajtószabadság, a rádiózás és a televíziózás szabadsága, a tudományos kutatás szabadsága, a művészetek szabadsága, az információs szabadság, az információs önrendelkezési jog.
Az egyesület nyomon követi a társadalmi nyilvánosság érvényesülését Magyarországon. Ennek érdekében Monitor csoportja révén rendszeresen figyeli mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtót, megfigyelésének eredményeit rendszeresen közzéteszi. Figyelemmel kíséri a nyilvánosság egyes területeivel kapcsolatos jogalkotást és jogalkalmazási gyakorlatot. Az ezzel kapcsolatos véleményét állásfoglalásokban, alkotmánybírósági, ombudsmanokhoz szóló kezdeményezésekben is megfogalmazza. Rendszeresen szervez tudományos konferenciákat a társadalmi nyilvánosság kérdéseiről, illetve jelentet meg kiadványokat e témákban.
A Nyilvánosság Klub Monitor csoportjának adatbázisa és jelentései bárki számára hozzáférhetőek.
A szervezet főbb kiadványai:
Vásárhelyi Mária: A médiaháború vesztese a közönség (Nyilvánosság Klub 1993)
Ferenczi Krisztina: Előjáték a sajtószabadsághoz (Nyilvánosság Klub - Telehír 1994)
Jelentések könyve - A választások éve a hírműsorokban (Nyilvánosság Klub - Telehír 1994)