A Civil kurázsi díj a sajtóban


Népszabadság, 2000. május 30.
Információ-visszatartás
Az "ország legnépszerűbb napilapja" időről időre számon kéri a kormányzati szerepkörbe fölemelkedett pártoktól, miért nem teljesítik kampányígéreteiket. Például, hogy jobban oda fognak figyelni a civil szervezetek állásfoglalásaira, mint az országgyűlési választáson politikai süllyesztőbe került pártok. Nem árt a Népszabadság olvasóinak a tudomására hozni: lapjuk úgy zsonglőrködik a szakmai szervezetekkel, mint azok a pártok, amelyeknek a szerkesztőség felrója e mulasztásukat. Ha a lap irányvonala egybevág a civil szervezetek véleményével, közölnek valaminő zanzásított hírféleséget, ha nem, akkor a civil szervezetek úgy maradnak ki saját közéleti fellépésük híréből, mintha meg se jelentek volna a társadalmi színen.
A Népszabadság május 15-én, Pénz, privatizáció és a beteg érdeke címmel interjút közölt dr. Simon Kornél főorvossal, akit azért bocsátottak el a Fejér megyei Szent György Kórház osztályvezetői státusából, mert - szolidáris kollégáival együtt - a nyilvános tiltakozás eszközét választotta egy szakmailag vállalhatatlan és szenvtelen adminisztratív döntéssel szemben. Habár ez a tiszteletre méltó cselekedet adott aktualitást az interjúnak - amint azt az írás lead je korrektül megemlíti -, a szerkesztőség mégis megvonta a rendelkezésre álló információk egyikét az olvasótól. Elmulasztotta közölni: a Nyilvánosság Klub bátorságukért Simon professzort és munkatársait Civil Kurázsi-díjban részesítette. Holott a lapnak erre két alkalma is volt.
Az MTI Országos Sajtószolgálata május 11-én, 13 óra 12 perckor (VSZ 0047-es számon) kibocsátotta a hírt, s még azt is tudatta a hírszolgálat előfizetőivel, hogy a Civil Kurázsi-díj indoklásának csonkítatlan szövege megjelenik az ÉS május 12-i számában. Nyilvános és szerkesztőségi forrásból is rendelkezett a Népszabadság azzal a hírrel, amelynek elhallgatása annyit ér, amennyit a civil szervezetek nyilvánosságból való kiszorításának súlya. Hisz az információt a lap május 12-én eseményhírként, 15-én háttér-információként is nyilvánosságra hozhatta volna. Az új hír persze a régi. A Népszabadság nem a társadalmi tényekről tájékoztatja a társadalmat, mint inkább üzenőfüzetet bocsát ki az aktuális pártállami reakcióról. Vagyis a társadalom tagjai közti horizontális irányú tájékoztatás helyett a politikai elitek és az alájuk rendelt civilek közötti függelmi viszonyról ad ki helyzetjelentést, kinek-kinek napi helyezkedése végett.
A fenti olvasói levél május 22-e óta van a Népszabadság birtokában. Ha a másnapi, keddi olvasói levelek között megjelenik, az körülbelül annyit mond az olvasónak, hogy egyik munkatársa felkészült interjút készített Simon professzorral (még a HVG 1999. december 11-i számában megjelent véleménycikkéből is merített idézetet), csupán a szerkesztőség viselkedett nemtörődöm módon. Május 25-e után a szerkesztőségi slamposság mást is jelent. Az MTI 24-én, 19 óra 54 perckor (b.1044-es számon) tudósított a díjátadási ceremóniáról. Még a hír címe is tényhű: Civil Kurázsi-díj Simon Kornél professzornak és munkatársainak . A cím nem húz mesterséges határt egymással szolidáris emberek közé. Nem úgy, mint a Népszabadság é: Kitüntetés a professzornak . Márpedig a lap veszprémi tudósítója éppúgy jelen volt az eseményen, mint az MTI-é. Mégis azt a hírt jelentette meg 25-én, hogy csak a főorvos kapott kitüntetést. Saját szemével győződhetett meg arról, hogy az elbocsátott professzor és mintegy ötven kollégája együttesen kapta és külön-külön vette át az okleveleket. Saját fülével hallotta (a sajtóban új hírértékű) közlést: a sztrájkot a beosztottak kezdték el főnökük és a betegek védelmében. A Népszabadság azonban úgy nem tud mit kezdeni az alulról jövő civil kezdeményezéssel, amennyire profi szerkesztői alkalmatlanok saját tudósítóik szövegét összevetni hírügynökségi forrással. Félő, Csurka István mondását - "a szakmázás bolsevik trükk" - oda kell módosítani, hogy a dilettantizmus is az.
Kenedi János
A Nyilvánosság Klub ügyvivő testületének tagja
Elismerjük: hiba volt kihagyni az eredeti hírt, a május 25-i közlésünk se sikerült jobban, nem említettük a kitüntetettek között Simon Kornél munkatársait. Elnézést kérünk az érintettektől. Kérdés: milyen következtetések levonására alkalmas mindez? Mint látható, sokfélére. (A szerk.)